Oblast Trentina patří k nejvýznamnějším regionům produkujícím víno v Itálii a jak se s typickou italskou skromností píše na stránkách konsorcia vín z Trentina (https://vinideltrentino.com/vini-del-trentino/) z „enologického hlediska představuje Trentino skutečný kontinent svou různorodostí klimatickou, co do půdních podmínek, druhů hroznů, či systémů pěstování.“

Ze tří čtvrtin převažuje pěstování bílých vín zejména odrůd Pinot grigio, Chardonnay a Müller Thurgau, výborná jsou však i červená vína jako jsou především Teroldego, Lagrein, Merlot, Pinot nero a Marzemino. Některá z těchto červených vín, zejména Teroldego, Lagrein a Marzemino jsou staré odrůdy, typické právě pro údolí Trentina.

Máte-li tedy zálibu ve víně, můžete se do Trentina vracet celý život a budete mít stále co objevovat. Většina pěstitelů révy jsou členy některého z místních družstev (it. cooperativa) takže celý proces pěstování, sklizně i výroby bývá pod dohledem profesionálního enologa, který zaručuje kvalitu výsledného produktu prodávaného pod značkou toho či onoho družstva a je tedy celkem těžké narazit tady na víno, které by nebylo dobré.

Ve Val di Gresta je díky příznivému klimatu přicházejícímu od Gardy možné pěstovat víno zhruba do nadmořské výšky 500 m.n.m. tedy zhruba do výšky pod vesnicí San Felice. Své hrozny tito pěstitelé vozí především do družstva v městečku Mori, pojmenovaném Cantina Mori Colli Zugna (https://www.cantinamoricollizugna.it), v níž už dlouhá léta pracuje můj milý švagr Alessandro, díky němuž máme doma vždycky dobré víno. Cantina Mori Colli Zugna zpracovává hrozny z území velice členitého s různorodým mikroklimatem od údolí řeky Ádiže a řeky Sárka a svahů táhnoucích se na jedné straně k náhorní plošině Brentonico a hory Monte Baldo a na druhé straně k údolí Val di Gresta, od nadmořské výšky 200 až do 1000 m.n.m. Družstvo má zhruba 600 členů a celkem obhospodařuje přes sedm set hektarů vinic, z nichž se vyrábí bílá, červená i šumivá vína nejvyšší jakosti.

Historie družstva se píše od roku 1957, kdy se vinaři z Mori sloučili pod názvem Cantina Sociale di Mori a v roce 1959 spojili síli s dalším družstvem nazvaným Cantina Sociale Colli Zugna (dle hory Coni Zugna neboli Monte Zugna) a tímto sloučením vznikla dnešní značka. Kvalita vína, kterou bylo možno dosáhnou sofistikovanou produkcí pod odborným dohledem enologa, přesvědčila stále více vinařů, aby se připojili a vedla k rychlé expanzi družstva. Jelikož původní vinařství poblíž centra Mori přestávalo pomalu kapacitně stačit, byl v roce 2011 otevřen dnešní závod, s velice moderním architekturou, kdy budova závodu je z velké části v podzemí, čímž dokonale a harmonicky splývá s okolní krajinou vinic a uplatňuje řadu ekologických řešení jako je geotermální elektrárna, fotovoltaické panely dodávající energii nebo systém šetrného hospodaření s vodou, který dokáže snížit její spotřebu až o 70%.

O sobotách, když v závodě není běžný provoz, se lze objednat na prohlídku vinařství, kde Vám vše rádi ukážou a vysvětlí. Prohlídka je samozřejmě spojena s ochutnávkou vín v enotéce, která je součástí vinařství, doprovázených výběrem místních produktů jako jsou speck, šunky, sýry a různé druhy pečiva. Ceny za prohlídku a ochutnávku se pohybují od 15 do 25 euro v závislosti na druhu vín zvolených k ochutnávce (od nejlevnější běžné řady vín po nejdražší šumivá vína). Ochutnat a nakoupit víno a různé další pochoutky v enotéce je ale možné každý den kromě neděle od 10:00 do 20:30 nebo 22:30 s přestávkou mezi 13:00 a 15:00 ovšem bez prohlídky závodu.

Cantina produkuje zejména odrůdy Chardonnay, Pinot Grigio, Müller Thurgau, Moscato Giallo, Marzemino, Merlot, Schiava a Teroldego v několika kategoriích či řadách, z nichž i ta základní nazvaná Vini del Gelso (česky „vína z moruše“, neboť moruše je symbolem městečka Mori) je vynikající. Další řada je nazvaná Pendici del Baldo (Svahy Balda) a obsahuje vína z nových vinic pěstovaná ve vyšších nadmořských výškách biologickými metodami. Řada nazvaná Terra di San Mauro (Země svatého Mauruse), odkazuje k historickému soupeření Benátské republiky a Milánského knížectví v oblasti a k námořní bitvě mezi těmito státy na Gardském jezeru v roce 1439 a zahrnuje starobylé červené odrůdy Lagrein a Marzemino Superiore d’Isera z tradičních vinic, které díky kopcovitému terénu mají mírné teploty v zimě a zároveň jsou chráněny před velkým žárem v létě, což je činí příhodné pro pěstování révy vysoké kvality. Nejvyšší a nejdražší řada tichých vín z Cantiny Mori Colli Zugna je nazvaná Le Selezioni (čili Výběrová) a obsahuje červené víno Vicarius a bílé Serico, což jsou chuťově a aromaticky plná a výrazná vína míchaná enologem. Řada Trento Doc jsou šumivá vína vyráběná metodou opětovné fermentace vín v lahvích. A konečně je zde i řada speciálních vín, nazvaná jednoduše Vini Speciali, obsahující sladké dezertní Egoe-Moscato Giallo Passito a dále vína kvašená starobylou metodou v amforách, bílá Victoriae a Egora’ Bianco a červené Egora’ Rosso.

Při mé první návštěvě vinařství v Mori mě však nejvíce zaujala tankovací stanice na víno, ze které si zákazníci stáčeli víno do kanystrů, přičemž litr stále velmi dobrého vína v roce 2007 vycházel levněji než litr benzínu. Litoval jsem tehdy, že můj Favo na víno nejezdí. Tato atrakce už je však bohužel minulostí, dnes Cantina Mori Colli Zugna prodává stolní víno v pětilitrových kartónech typu „Bag in Box“, v nichž víno vydrží po otevření stále dobré po několik měsíců. Je to ideální balení pro všechny hospodyňky pod risotto či do ragú, i pro jejich manžele-domácí alkoholiky, protože u vína v neprůhledném kartónu není na rozdíl od láhve na první pohled patrné, jak víno neustále ubývá 😉

Návštěvu vinařství Cantina Mori Colli Zugna tak mohu s klidným svědomím všem jen vřele doporučit.

Mohlo by se vám také líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *